Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Έδεσσα - Με τη δύναμη του νερού



Έδεσσα

Γενικές πληροφορίες
Μια πόλη με έντονο το υγρό στοιχείο, που συνιστά το πιο σημαντικό κομμάτι της γοητείας της, η Έδεσσα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.
Η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και του Νομού Πέλλας είναι χτισμένη σε υψόμετρο 320 μέτρων και η ιστορία της υπήρξε αδιάκοπη από την ίδρυσης της ως σήμερα.
Με φυσικό πλούτο και χτισμένη πάνω στον Βράχο, λόγω της στρατηγικής της θέσης έθελξε πολλούς κατακτητές. Όμως, παρά τις περιόδους κατάκτησης, με πιο μεγάλη αυτή της Τουρκοκρατίας, κράτησε την εθνική της ταυτότητα και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της.
Οι καταρράκτες της, το ιστορικό κέντρο, με χρώμα από παλιά Ελλάδα, οι αρχαιολογικοί της χώροι , η Κοίμηση της Θεοτόκου (εκκλησία του 14ου αιώνα), λείψανα των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών ναών στην περιοχή της Κάτω Πόλης του Λόγγου, το Γενί Τζαμί και το Κανναβουργείο είναι μερικοί πόλοι έλξης για τους πολυάριθμους τουρίστες, που επισκέπτονται την πόλη.
Παρά την πυκνή μεταπολεμική της δόμηση, η Έδεσσα παραμένει πανέμορφη. Οι Καταρράκτες της, τα πολυάριθμα κανάλια της, που διασχίζουν την πόλη με τις μικρές γέφυρες επικοινωνίας, τα μεγάλα πάρκα της και οι δενδροφυτεμένοι δρόμοι, είναι στοιχεία που την καθιστούν μοναδική.
Η πόλη είναι διάσημη για τους καταρράκτες που σχηματίζει ο ποταμός Εδεσσαίος ή Βόδας που ρέει μέσα από την πόλη. Πρόκειται για τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.
Παλαιότερα, οι καταρράκτες ήταν 6-7, αλλά σήμερα απομένουν 2 μεγάλοι και ορισμένοι μικρότεροι. Περιβάλλονται από το καταπράσινο πάρκο των καταρρακτών με αιωνόβια πλατάνια.
Περιηγηθείτε στην πόλη και επισκεφθείτε τον Ψηλό Βράχο, με θέα στον κάμπο της Κεντρικής Μακεδονίας τα Γιαννιτσά και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την τοποθεσία Κιουπρί, που σημαίνει γέφυρα στα τουρκικά και βρίσκεται στην δυτική είσοδο της πόλης.
Εκεί θα δείτε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Τουρκοκρατίας το πάρκο, το κολυμβητήριο και το κλειστό Γυμναστήριο.
Δείτε ακόμα το πέτρινο Ρολόι της Πόλης, κατασκευασμένο περί το 1905 και περπατήστε στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι, στην οποία σώζονται τα παλαιότερα σπίτια της Έδεσσας.
Ολόκληρη η συνοικία έχει κηρυχθεί διατηρητέα, αλλά τα περισσότερα κτίσματα κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση.
Τέλος, αξίζει να δείτε το Γενί Τζαμί, έργο πιθανά του 1875, που κηρύχθηκε διατηρητέο το 1937 και στέγασε το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Σε αυτή την πόλη της Μακεδονίας, με τους καταρράκτες, τις γειτονιές και τους ζεστούς ανθρώπους, ζήστε το δικό σας νεραϊδοπαραμύθι





Μέσα στην πόλη, καταρράκτες – ένα ταξίδι στη μαγεία του νερού. Αυτά τα μικρά «θαύματα» του Εδεσσαίου ποταμού έχουν τη δύναμη να σας μαγέψουν. Τα βήματα σας φέρνουν στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού, το μοναδικό στην Ελλάδα. Εδώ, θα ανακαλύψετε σπουδαία «υδάτινα» μυστικά. Αυτά έδωσαν ζωή στις κλωστοϋφαντουργίες, τους μύλους, τη βιομηχανία της Έδεσσας. Ένα ένδοξο χθες που αναβιώνει μπροστά σας, με μια βόλτα στο Βαρόσι. Σπίτια μακεδονικής αρχιτεκτονικής, βυζαντινές εκκλησίες. Πίσω στο σήμερα, η πόλη της Έδεσσας σάς διασκεδάζει το βράδυ στα Καταρρακτάκια και σας χορταίνει ντόπιες εκλεκτές γεύσεις στη Φλαμουριά. Η Έδεσσα σάς χαρίζει την ενέργειά της πηγαία και αυθόρμητα. Απολαύστε την απλά, σαν ένα ποτήρι δροσερό, καθαρό νερό.


Αξίζει να δείτε στην Έδεσσα

Έδεσσα: μια πόλη με καταρράκτες, νεράιδες, πλατάνια
Ακολουθήστε τον Εδεσσαίο ποτάμο -ή Βόδα- και τους παραπόταμούς του, που «τριγυρίζουν» στην πόλη αυτή της Μακεδονίας. Επτά καταρράκτες θα ανακαλύψετε, έναν θα ξεχωρίσετε. Στην υπέροχη φύση της Μακεδονίας, ανάμεσα στα αιωνόβια πλατάνια, στο καταπράσινο πάρκο, δεσπόζει ο διάσημος Κάρανος: το νερό πέφτει από τα 70 μέτρα, δημιουργώντας «μαγικά» σύννεφα υδρατμών. Το βράδυ ο Κάρανος φωτίζεται και εσείς μένετε εκστατικός μπροστά του, να τον κοιτάτε μέχρι να ανακαλύψετε τη νεράιδα που εμφανίζεται στα νερά του. Ανακαλύψτε τη Βόρειο Ελλάδα με ένα ταξίδι που ξεχειλίζει μαγεία!

Ιστορικές πηγές στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού
Εδώ, το νερό έχει γράψει ιστορία: Αλευρόμυλος Σαλαμπάση, Σησαμοτριβείο Περτσεμλή, Νερόμυλος Γιαννάκη, Κανναβουργείο. Η δύναμη του νερού κινούσε τους μύλους, τα προβιομηχανικά εργαστήρια και τα 6 εργοστάσια που λειτουργούσαν εδώ τον 19ο αιώνα. Κάποια από αυτά θα τα δείτε σήμερα στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού της πόλης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατά της. Επισκεφθείτε τον Νερόμυλο Γιαννάκη, που σας κρατάει για έκπληξη ένα ενυδρείο-ερπετάριο. Είναι το πρώτο στην Ελλάδα με ψάρια του γλυκού νερού, αλλά και φίδια, νεροχελώνες, χέλια, καβούρια έως κροκοδειλάκια. Τα πλάσματα του νερού σας καλωσορίζουν στην Έδεσσα!

«Ταξίδι» στο αριστοκρατικό Βαρόσι 
Εδώ βρίσκονται τα ωραιότερα παλιά σπίτια της Έδεσσας, κτισμένα πάνω στον βράχο με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που θα συναντήσετε σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Την ξεχωριστή ατμόσφαιρα της γειτονιάς ενισχύουν οι παλιές βυζαντινές εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου και των Αγίων Πέτρου και Παύλου, κτισμένες τον 14ο αιώνα και με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.

Μικροί καταρράκτες, μια μεγάλη παρέα
Ο παλμός της πόλης χτυπάει στην περιοχή με τους μικρούς καταρράκτες και η νεολαία που διασκεδάζει εδώ συναγωνίζεται επάξια... τη βοή του νερού! Γεφυράκια μέσα στο πράσινο, καφενεία και ταβέρνες κοντά στο ποτάμι συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό στα βόρεια της Μακεδονίας. Οι ντόπιοι λένε ότι η ‘Έδεσσα έχει 71 μεγάλες και μικρές γέφυρες. Περπατήστε και μετρήστε τις.


Οι κρυμμένοι θησαυροί της Έδεσσας





Αρχαιολογικός χώρος Λογγού 
Αρχαία σπίτια, μαγαζιά, κίονες και τρίλιζες σκαλισμένες στους δρόμους. Τα λείψανα της αρχαίας Έδεσσας, κάτω από τη σημερινή πόλη, μέσα στα εύφορα χωράφια του Λογγού σας συστήνουν το παρελθόν αυτής της γραφικής πόλης της Βόρειας Ελλάδας.

Η λίμνη του Άγρα 
Σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την πόλη της Έδεσσας θα συναντήσετε ένα από τα πιο ξεχωριστά τοπία της Βόρειας Ελλάδας: τον μοναδικό υγροβιότοπο της λίμνης του Άγρα –όπου και εδώ το νερό είναι πρωταγωνιστής. Οι καλαμιώνες ολόγυρα φιλοξενούν σπάνια είδη πουλιών.

Ώρα για δράση 
Είστε λάτρης της αδρεναλίνης; Η Έδεσσα θα σας ανταμείψει. Πτήσεις παραπέντε (αλεξίπτωτο πλαγιάς) από τον λεγόμενο Ψηλό Βράχο, βόλτες με άλογα στην αρχαία πόλη και τους καταρράκτες, ο γύρος της Έδεσσας με ποδήλατο, πεζοπορία στο περιαστικό δάσος της Γαβαλιώτισσας και τον λόφο 606, πεζοπορίες στον υγροβιότοπο του Άγρα και στα αξιοθέατα της πόλης... Στη Μακεδονία η δράση δεν σταματά ποτέ – και η Έδεσσα είναι αποφασισμένη να σας πείσει γι’ αυτό.

Για κρατήσεις και περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε το portal:
www.bookingolasena.gr



                         

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου