Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

Ούμπρια

Η Ούμπρια (ή, παλαιότερη ελληνική γραφή, Ουμβρία), (ιταλικά: Umbria) είναι περιφέρεια της Ιταλίας και βρίσκεται στο κέντρο περίπου της χερσονήσου.
Συνορεύει δυτικά με Τοσκάνη, ανατολικά με Μάρκε, νοτιοδυτικά και νότια με Λάτσιο. Η συνολική έκταση της περιφέρειας είναι 8.456 τ.χλμ., και ο πληθυσμός 892.351. Κυριότερη πόλη και πρωτεύουσα της περιφέρειας είναι η Περούτζια, με 165.207 κατοίκους. . Άλλες μικρότερες πόλεις είναι  το Σπολέτο , το Τέρνι, η Ασίζη, το Ορβιέτο, το Σπέλο, η Μπεβάνια, το Μοντεφάλκο, το Γκούμπιο, η Νόρτσα, η Βαλνερίνα , η Ντερούτα, η Τσιτά ντι Καστέλο, και το Τόντι.
Διοικητικά χωρίζεται σε δύο επαρχίες, την Επαρχία Περούτζια και την Επαρχία Τέρνι.
Στην Ούμπρια βρίσκεται η 4η μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας η Τραζιμένο και η μικρότερη Κορμπάρα[2] . Την διασχίζουν οι ποταμοί Τίβερης, Νέρας, Κιάνι, Σάλτο και ο Νεστόρε , οι ψηλότερες βουνοκορφές είναι τα όρη Μόντε Φαλβάτο (1.082μ.) και Μόντε Σουμπάζιο (1.290μ.) .
Ιστορία
Η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε από τους Ούμπρι ανάμεσα στον 9ο και 4ο αιώνα π.Χ. στους οποίους οφείλει και το όνομα της. Οι Ούμπροι σύμφωνα με τον Πλίνιο[3] είναι από τις παλιότερες φυλές της Ιταλικής χερσονήσου και οφείλουν το όνομα τους από την ελληνική λέξη μβρος που έχει σχέση με το νερό και οδήγησε στην ιδέα ότι ήταν λαός που είχε επιζήσει του κατακλυσμού άρα και ο αρχαιότερος στην Ιταλία.
Οι Ούμπριοι δέχτηκαν την εισβολή και κατάκτηση αρχικά από τους Ετρούσκους όπου αναγκάστηκαν να αποτραβηχτούν σε ορεινά μέρη των Απένινων. Αναφέρεται ότι βοήθησαν τους Σταμνίτες κατά των Ρωμαίων, σταδικά οι Ρωμαίοι έχτισαν αποικίες και αφομοίωσαν τους Ούμβριους.
Στα εδάφη της Ούμβριας τον μεσαίωνα υπήρξε το Δουκάτο του Σπολέτο όπου μετά την δυαλησή του η περιοχή πέρασε στην παπική εξουσία. Από το 1861 είναι τμήμα του βασιλείου της Ιταλίας, και από το 1946 μέλος της Ιταλικής δημοκρατίας.
Οικονομία
Η οικονομία της Ούμπρια στηρίζεται κυρίως στην γεωργία , καπνά ελαιόλαδο και αμπελώνες που βγάζουν εξαιρετικής ποιότητας κρασί. Άλλο προϊόν είναι η μαύρη τρούφα , εδώ παράγεται το 45% του εν λόγω προϊόντος στην Ιταλία
Η βιομηχανία τροφίμων στην Ούμπρια παράγει επεξεργασμένα χοιρινά, κρέατα, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά και τα παραδοσιακά προϊόντα της Βαλνερίνα (τρούφες, φακές, τυριά). Επίσης άλλες κύριες βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων, αθλητικών ειδών, σιδήρου και χάλυβα, χημικών προϊόντων και διακοσμητικών κεραμικών .
πηγή:wikipaidia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου